Η Υγεία Και Η Φροντίδα Υγείας Φυλακισμένων Γυναικών Στην Ελλάδα
Αντιπροσωπεύει 1 στους 4 καρκίνους που διαγιγνώσκονται μεταξύ των γυναικών ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια που προκαλεί το θάνατο μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο εύρημα είναι και το ότι η μητρική θνησιμότητα κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια. Αυτό είναι ευκταίο, και μάλιστα θα αποτελούσε ένα βασικό πυλώνα προάσπισης της ποιότητας αναπαραγωγικής υγείας, αφού χαρακτηρίζει θετικά ένα σύστημα υγείας σε σχέση με την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας.
Μάλιστα και από τα στατιστικά δεδομένα της Eurostat, φαίνεται ότι ο συντελεστής ολικής γονιμότητας της χώρας μας είναι από τους χαμηλότερους πανευρωπαϊκά. Το δεδομένο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογίσουμε και το ότι, όπως φαίνεται και στα Γραφήματα 1, 2 και 3, ο συντελεστής ολικής γονιμότητας πέφτει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που προβληματίζει πολιτικούς και ειδικούς επιστήμονες πανευρωπαϊκά. Ο ορισμός της αναπαραγωγικής υγείας που διατυπώθηκε στη διάσκεψη του Καΐρου και παρουσιάζεται πιο πάνω είναι πολύπλοκος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη σεξουαλική υγεία. Ακόμα, στο πλαίσιο αναπαραγωγικής υγείας υψηλού επιπέδου, οι μητέρες θα πρέπει να φέρουν σε πέρας κάθε εγκυμοσύνη με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο. Τέλος, η αναπαραγωγική υγεία αφορά και στη σεξουαλική υγεία και στην προάσπισή της, με την εξασφάλιση ποιοτικών ανθρώπινων σχέσεων» .
Ένα επιχείρημα που συμμερίζεται και η Σάρα Ντουροσέρ, συμπρόεδρος του κινήματος Planning familial, η οποία συνηγορεί υπέρ μια «σεξουαλικής εκπαίδευσης για όλα τα γένη». Η FIGO έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και συμβουλευτικό καθεστώς με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και συνεργασία με διάφορους οργανισμούς για την προώθηση της ευημερίας των γυναικών. Ανάπτυξη μελέτης με προτάσεις-κατευθύνσεις και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων «το ποδόσφαιρο είναι φάρμακο» για ενήλικες άνω των 40 ετών από πτυχιούχους γυμναστές. Ειδικότερα για τις σχολές UEFA D, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχεδίασε τη λειτουργία 12ωρων επιμορφωτικών σεμιναρίων (χωρίς οικονομική επιβάρυνση), συνδυάζοντας την παρουσίαση θεωρητικών διαλέξεων οργάνωσης και λειτουργίας ακαδημιών ποδοσφαίρου, καθώς επίσης επιδείξεων προπονητικών μονάδων για ηλικίες κάτω των 12 ετών. Δηλώνω ότι έλαβα γνώση και ανεπιφύλακτα συμφωνώ και αποδέχομαι τουςΌρους Χρήσηςτου Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και της . Η Κρίστιν Νιουμπάι, η επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής του ερευνητικού δικτύου «Go Red for Women», υπογράμμισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν και να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία τους.
Πρόσφατα Νέα
Στα δεδομένα αυτά, πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι στη χώρα μας η άμβλωση θεωρείται νόμιμη χωρίς περιορισμούς, όπως συμβαίνει και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και στην πλειονότητα του Δυτικού Κόσμου, κάτι που σίγουρα συντελεί στη μεγέθυνση του προβλήματος. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σε σχέση με την εικόνα τους, ήταν η πλέον κοινή διαταραχή, που σημειώθηκε από το 11% των γυναικών. Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, στους συντελεστές ενίσχυσης της χαμηλής αυτοεκτίμησης συγκαταλέγονται τα παραπάνω κιλά ή η παχυσαρκία, η συγκατοίκηση με τον σύντροφο και ο θηλασμός. Σύμφωνα με την Susan Davis, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash, η σεξουαλική ευημερία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο η συγκεκριμένη μελέτη το θέτει στο επίκεντρο, ώστε να αναδειχθούν οι παράγοντες που προκαλούν αυτά τα αρνητικά αισθήματα στις γυναίκες όσον αφορά το σεξ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, 7.000 Αυστραλές ηλικίας ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ερωτική επιθυμία, τη διέγερση, τους οργασμούς, τη σεξουαλική δυσφορία, την εντύπωση για την εικόνα τους, καθώς και βασικές ερωτήσεις δημογραφικού ενδιαφέροντος. Τα αποτελέσματα έδειξαν έναν καθολικό χαρακτήρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες περί το σεξ. Η ολιστική http://www.re-sure.com/sildalis-100-mg-20-mg/ προσέγγιση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μετά τον καρκίνο του μαστού, ένα διαδεδομένο πρόβλημα που επηρεάζει από 5% έως 40% των ασθενών μετά από την προβλεπόμενη θεραπεία. Από την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων κρίνεται ότι η ποιότητα των υπηρεσιών μαιευτικής υγείας είναι καλή, κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι κυκλοφόρησε πριν σχεδόν 60 χρόνια στην Αμερική. Ήταν μία μεγάλη επανάσταση καθώς η γυναίκα είχε πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει πότε θα μείνει έγκυος. Στη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών αναπτύχθηκαν πολλές μορφές αντισύλληψης, όπως τα σπιράλ, τα διαφράγματα, οι σπόγγοι, οι δακτύλιοι, κ.λπ., ενώ υπάρχει και η επιλογή της επείγουσας αντισύλληψης με το λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας. Οι μεγάλες επιστημονικές ιατρικές ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών είχαν ως επίκεντρο τη γυναίκα και κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες ποιότητας ζωής και υγείας των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε τι που κέρδιζε η γυναίκα από μία νέα ανακάλυψη ή από μία νέα θεραπεία είχε άμεση επιρροή στην κοινωνία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά, η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.
Υπόμνημα Για Τη Διαχείριση Του Καρκίνου Του Μαστού Στην Ελλάδα
Η άμεση κατάρτιση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού, σύμφωνα με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, το οποίο θα αποτελέσει την αναγκαία βάση για ανάπτυξη στοχευμένων και τεκμηριωμένων πολιτικών υγείας για τον καρκίνο μαστού, στα πλαίσια ενός Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τον Καρκίνο στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες φίλες του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά και οργανωμένα στο χώρο και να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, όταν παρίσταται αυτή η ανάγκη, για την ανάπτυξη του ταλέντου τους. Στην πρώτη έρευνα, που είχε ως δείγμα 112 γυναίκες, εκτιμήθηκε ότι αυτές που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα από αυτές που δεν το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, η καισαρική τομή, σε αντίθεση με το φυσιολογικό τοκετό, είναι μια χειρουργική επέμβαση και ως τέτοια, μπορεί να έχει -δυνητικά- πολλές επιπλοκές, άμεσες -για τη γυναίκα και το παιδί- αλλά και απώτερες. Έτσι, ο «χρυσός κανόνας» για την επιστήμη της γυναικολογίας είναι να γίνεται μόνο όταν πληρούνται συγκεκριμένες κλινικές προϋποθέσεις και όχι υπό τον τύπο μιας επέμβασης ρουτίνας.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εξετάσει διεξοδικά το ζήτημα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων και δράσεων σε διάφορα επίπεδα. Η πολιτική καθορίζεται κυρίως από συστάσεις προς τα κράτη-μέλη και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες να επανεξετάσουν την εφαρμογή της πλατφόρμας της διάσκεψης του Πεκίνου και την τήρηση των διεθνών εγγράφων για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις αμοιβές (14,1%) και τις συντάξεις (29,5%), καθώς και για το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται https://www.pharmacy295.gr/el συχνά με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την απασχόληση, τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, για παράδειγμα, να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρόταση της Επιτροπής για δεσμευτικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, αλλά τονίζουν ότι η μισθολογική διαφάνεια από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων.
Η Υγεία Δικαίωμα Για Όλους Άμεση Πρόσβαση Στην Διαδικασία Του Εμβολιασμού Για Όσους Δεν Έχουν Χαρτιά
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, όπως είναι η άρνηση παροχής ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης, αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τη στήριξή τους προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων. Ως αναπαραγωγική υγεία ορίζεται η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία της ασθένειας ή αναπηρίας, σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του. «Θα πρέπει επομένως να καταλάβουμε για ποιους λόγους γίνεται αυτό και να στραφούμε εν κατακλείδι στην σωστή ενημέρωση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους τρόπους αντισύλληψης και πρόληψης της υγείας της γυναίκας χωρίς ταμπού και χωρίς τις κοινωνικές κραυγές και εντυπώσεις. Δεν είναι σίγουρα καθόλου εύκολη απόφαση για μία γυναίκα να πηγαίνει στον γιατρό της να διακόψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια που προκαλεί το θάνατο μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
- Στόχος της έκδοσης αυτής είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους/τις επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με τη διαχείριση των αναγκών των γυναικών θυμάτων έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε να συμβάλλουν, από τον ρόλο τους, στην αντιμετώπιση, τη μείωση και την εξάλειψη αυτού του μείζονος σημασίας, κοινωνικού και δημόσιου προβλήματος.
- Διασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων για την υιοθέτηση Σχεδίων Ισότητας των Φύλων μέσω της οριζόντιας δράσης «Διεύρυνση της Συμμετοχής και Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας», και πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση για την έρευνα σε θέματα φύλου και τη διαθεματική προσέγγιση, ειδικότερα στον Πυλώνα 2, θεματική ομάδα «Πολιτισμός, Δημιουργικότητα και Πολυδεκτικές Κοινωνίες».
- Επιπλέον σημεία του προγράμματος είναι η φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών Ομάδων, η πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, η αποστολή αθλητικού υλικού σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα σχολεία της χώρας και η πρόβλεψη για μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς.
- Ένα επιχείρημα που συμμερίζεται και η Σάρα Ντουροσέρ, συμπρόεδρος του κινήματος Planning familial, η οποία συνηγορεί υπέρ μια «σεξουαλικής εκπαίδευσης για όλα τα γένη».
Το δικαίωμα να είσαι απαλλαγμένος/η από βασανιστήρια και κακομεταχείριση, που συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα όλων των γυναικών, ανδρών και νέων να είναι προστατευμένοι από τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση. Το δικαίωμα στη ζωή, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ζωή καμίας γυναίκας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο λόγω μιας εγκυμοσύνης. Η ισότητα στις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα σεξουαλικών σχέσεων και αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του απόλυτου σεβασμού της ακεραιότητας του προσώπου, προϋποθέτει αμοιβαία συγκατάθεση και κοινές ευθύνες, όσον αφορά στη σεξουαλική συμπεριφορά και στις συνέπειές της. Η προβληματική διέγερση αποτυπώθηκε ως πρόβλημα για το 9% των γυναικών της έρευνας, το 8% των γυναικών δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ερωτική επιθυμία και το 7,9% δήλωσε προβλήματα με τον οργασμό. «Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που διαπιστώσαμε για τη σεξουαλική ζωή των γυναικών, χρειάζονται επειγόντως νέες κατευθυντήριες γραμμές και νέα σκευάσματα με τεστοστερόνη». Η ανάλυση ερευνών που έχουν γίνει για τη σχέση της τεστοστερόνης και της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση έδειξε ότι η εν λόγω ορμόνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή και την ευεξία των γυναικών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εκτός γάμου γεννήσεις εκτιμώνται στο 1,5% του συνόλου του πληθυσμού το 1956, στο 3,8% το 1980, στο 5,1% του συνόλου το 1998, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. Οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν eumeds.gr υγιείς και ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το πότε και υπό ποιές συνθήκες θα αναπαραχθούν. «Αυτή η μελέτη είναι καθησυχαστική για τη χρήση της τεστοστερόνης κατά την εμμηνόπαυση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, κάθε χρόνο δαπανώνται περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια Δολάρια για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση χαμηλού βαθμού δυσπλαστικών αλλοιώσεων. Στη χώρα μας, υπάρχει αδιαμφισβήτητη πρόοδος στην ποιότητα της περιγεννητικής υγείας, με σαφή βελτίωση των δεικτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες. Η μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου και μάλιστα εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη. Μάλιστα, στην ανάλυση των δεδομένων πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι οι περισσότερες αμβλώσεις στη χώρα μας γίνονται στα ιδιωτικά μαιευτήρια, γεγονός που δεν επιτρέπει τη συστηματική καταγραφή τους. Από την αναλογία αριθμού αμβλώσεων/αριθμού γεννήσεων γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και με μια αδρή μόνο αναγωγή του αριθμού των γεννήσεων στα προαναφερθέντα δεδομένα, που αφορούν στην υπογεννητικότητα, καταλαβαίνουμε εύκολα το πόσο θα συνεισέφερε στη μείωση της έκτασης του φαινόμενου ο περιορισμός του αριθμού των αμβλώσεων. Η έννοια της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων πρέπει ωστόσο να ενισχυθεί, τόσο στην Ε.Ε.
Η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να προσθέσουν τον όρο «έμφυλη βία» στη λίστα με τα εγκλήματα που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσίαστο πλαίσιο του άρθρου 83 ΣΛΕΕ. Η καμπάνια «forHER+» αποτελεί την πρώτη ολιστική καμπάνια ενημέρωσης κοινού στην Ελλάδα για τον καρκίνο της γυναίκας. Με μηνύματα και δράσεις που απευθύνονται σε όλους – γιατί όλοι έχουμε μία πολύτιμη γυναίκα στη ζωή μας – η καμπάνια «forHER+» https://www.ofarmakopoiosmou.gr/ έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τον καρκίνο της γυναίκας και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της νόσου. Αναγνωρίζοντας ότι η γνώση μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό όπλο στη μάχη κατά της νόσου, ξεκίνησε τις δράσεις της το 2015 ενημερώνοντας το κοινό για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο που αφορά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα (καρκίνος των ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας κ.ά.).
Επίσης, η περιγεννητική θνησιμότητα (αριθμός νεογνών που γεννιούνται νεκρά και νεογνά που πεθαίνουν τις πρώτες 7 ημέρες ζωής) μειώθηκε σημαντικά από 13,3‰ το 1980 στο 3,13‰ το 2016. Η νεογνική θνησιμότητα (θάνατοι νεογνών τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) μειώθηκε, από 8,1 ‰ το 1980 στο 0,92‰ το 2016. Ποια επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών άλλαξαν άρδην τη ζωή των γυναικών. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση. Η συνεργασία επίσης θα φέρει μια πληθώρα καινούργιων αυτοκόλλητων στο Viber, με δυναμικά σλόγκαν που αφορούν τις γυναίκες. Οι διαλέξεις από έμπειρους ομιλητές συνοδεύονται από συζητήσεις περιστατικών και πρακτικές ασκήσεις, με σκοπό οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις αρχές διαχείρισης και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο συνηθισμένα όσο και πιο περίπλοκα περιστατικά.